Hilar! La o secție din Iași sunt 1600 de votanți iar 1300 locuiesc în același apartament

X Press
3 Min Read

Este vorba despre secția 238 de la Colegiul Național „Emil Racoviță” din municipiul Iași. La secția 238 sunt așteptate astăzi la vot un număr de 1600 de persoane. Numai că din aceste 1600 de persoane, 1300 au adresa la același apartament. Acest lucru înseamnă că votanții sunt cetățeni basarabeni și este posibil ca faptul să se întâmple și la alte secții de votare din județ.

Cu alte cuvinte, au fost cheltuiți bani degeaba pentru funcționarea secțiilor de vot deoarece acestea vor fi goale în cursul zilei de astăzi. Cetățenii basarabeni sunt doar scriptic cu domiciliul în Iași deoarece, în realitate, ei se află la muncă în străinătate.
Cifra cetățenilor din Republica Moldova care și-au făcut pașaport românesc la Iași pentru a lucra în țările UE, inclusiv România, se apropie oficial de 70.000. Potrivit informațiilor Ziarul de Iași, dintre aceștia, în realitate ar locui sau ar studia în județul Iași puțin peste 10.000. Ceilalți, adică circa 60.000 de persoane, ar locui doar „pe hârtie” în județul Iași, ei doar folosindu-se de cetățenia românească pentru a lucra în țările din Vest.
Cei mai mulți dintre cetățenii din Republica Moldova au obținut buletine de Iași plătind nelegal o „luare în spațiu” prin localități din județ, sau în municipiul Iași. De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă, uneori de ordinul miilor. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. În satul Cozia din comuna Costuleni, judeţul Iaşi, de exemplu, locuiau în anul 2020, pe hârtie, peste 2.000 de persoane. Ori, satul abia are câteva zeci de case. Cei care mai trec din când în când pe acolo, când au nevoie de câte un act de la primărie, nici nu ştiu cum se numeşte satul care le este domiciliu.

Aceeaşi situaţie este şi în comunele Moşna, Răducăneni sau Grajduri, tot din judeţul Iaşi. Un apartament din comuna Moşna este domiciliu pentru 3.000 de persoane, toate din Republica Moldova. În comună ar mai exista câteva case în care sunt luaţi în spaţiu cetăţeni basarabeni, doar că nu la fel de mulţi. Iar pentru fiecare contract încheiat, proprietarul spaţiului ar lua şi bani. (Anton Farcaș)
CITIȚI ȘI

Poliția a cerut suspendarea semafoarelor din Podu Iloaiei? 600.000 de lei au fost cheltuiți inutil. Cine răspunde? FOTO

Știați că Iașul are o piață a locurilor de parcare? În noile ansambluri un loc costă 25.000 de euro. Unii au cumpărat mai multe și le închiriază FOTO

Iată ce parlamentari de Iași vom avea pentru următorii patru ani

Share This Article
Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *