Primăria Iași a publicat zilele trecute bugetul orașului pe anul 2024 într-o formă simplificată, pe capitole bugetare, fără a detalia însă lista de investiții și prioritățile pe anul acesta. Așadar, bugetul Iașului are 13 pagini.
Bugetul general al Iașului ajunge la 2,4 miliarde lei. Cea mai mare pondere o are bugetul local al instituției – 1,6 miliarde lei, urmat de cheltuielile serviciilor – școli, spitale și altele 560 milioane lei și bugetul creditelor – 285 milioane lei.
Astfel, cheltuielile de dezvoltare ale Iașului sunt estimate, în acest an, în jurul sumei de 800 milioane lei, echivalentul a o treime din bugetul general. Dar la acest moment, nu este publică o listă completă a investițiilor.
Proiecte noi aproape că nu există la Primăria Iași – investițiile sunt, de regulă, rostogolite an de an, și doar unele ajung în faza de executare.
Ținând cont de proiectele în derulare ale municipalității, vă prezentăm o listă cu principalele investiții ale instituției în cazul cărora vor începe lucrări anul acesta:
-modernizarea unor școli – licitații de 80 milioane lei în desfășurare – 12 școli, urmează să fie lansate și alte proceduri;
-construirea unor blocuri sociale cca 70 milioane lei, contract de lucrări în prag de semnare.
Principalele investiții cu fonduri împrumutate de la BERD: construirea depoului Dacia: în bugetul pe 2024 sunt alocați 110 milioane lei, adică jumătate din suma împrumutată, dar este puțin probabil să inceapă lucrări, însă am putea asista la semnarea contractului;
-reabilitarea cinematografului Dacia -15 milioane lei, a fost semnat contractul de lucrări;
-fonduri locale și guvernamentale: reabilitarea Colegiului Pedagogic Vasile Lupu -80 mil. lei, contract de lucrări în prag de semnare;
-investițiile din Bucium – reabilitare șosea, modernizare pasaj Socola și sistem de iluminare public – aproximativ 60 mil. lei, contracte de lucrări semnate;
-reabilitare pasaj Alexandru cel Bun -70 mil. lei, contract în prag de semnare;
-finalizarea lucrărilor la parcul din fața Teatrului Național – aproximativ 20 milioane lei;
-finalizarea proiectelor UE întârziate, câteva zeci de milioane lei, de la parcuri de mici dimensiuni și până la reabilitarea Spitalului de Recuperare. (Vlad MIRIA)