Salubris schimbă total managementul gunoiului. Pubelele dispar, toți ieșenii vor avea cartele iar plata se va face în funcție de cantitatea aruncată

X Press
2 Min Read

Din octombrie 2024, punctele de colectare a deșeurilor din Iași vor fi înlocuite cu insule eco-digitalizate și vom fi taxați în funcție de cantitatea de gunoi pe care o aruncăm.

Salubris va instala 338 de insule eco-digitalizate în municipiul Iași supraterane și subterane. În prima parte a proiectului, fiind aduse 175 de bucăți, dintre care 150 supraterane și 25 subterane.

Ieșenii vor primi carduri, iar în funcție de cantitatea de gunoi aruncată vor fi taxați de operatorul de salubritate. Investiția totală ajunge la 34.844.818 lei, fonduri asigurate prin PNRR.
Astfel, etățenii vor primi cartele pe care le vor folosi când aruncă deșeuri. Dacă procentul de colectare separată va crește, ieșenii vor plăti mai puțin, deoarece deșeurile vor fi reciclate și vândute, iar banii vor fi reduși din factura clienților.
Vor fi montate 25 de insule ecologice subterane în cartierele Tătărași, Cantemir și în zona Clopotari. Iar cele 150 supraterane vor fi montate în zona Centrală, Copou, Păcurari, Dacia, Galata, Alexandru și Tătărași.
Așadar, până la finalul anului 2025, vor dispărea toate punctele de colectare a deșeurilor.
Insulele ecologice sunt digitalizate, Salubris va ști cine a depus deșeurile, ce cantitate a fost depusă, dacă au fost aruncate corespunzător. Acestea au un sistem de autonomie cu baterie solară iar cantitatea de stocare va fi între 3 și 5 metri cubi.

Salubris urmează să cumpere și 5 autospeciale de gunoi, care vor fi operate doar de șoferi. Va fi mai simplu, deoarece sunt dotate cu o macara care vor ridica gunoiul.

CITIȚI ȘI

Campania electorală s-a mutat în mediul online iar candidații ieșeni pentru primărie caută votanții pe rețelele sociale. Cine are cei mai mulți simpatizanți? Iată o analiză interesantă a jurnaliștilor de la X Press

Share This Article
Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *